Wat moeten we met werkende vrouwen die kinderen krijgen?

Een ambitieuze vrouw, een van je top werknemers, en dan opeens… wordt ze zwanger met, al dan niet, alle ongemakken die daarbij horen. En dan is jouw top werknemer er (minimaal) vier maanden tussenuit én komt ze daarna ook nog eens terug als een ander mens.

Een kind krijgen is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Het maakt vaak veel los bij ouders over waar ze staan in hun leven en het roept vragen op als: wat vind ik belangrijk? Hoe kom ik weer helemaal bij mezelf terug? En wat is dan “mezelf” (mijn vroegere ik?…een nieuwe versie van mezelf?) Waar wil ik naartoe?

Nog niet volledig hersteld weer aan het werk

Dit maakt ook dat weer aan het werk gaan na het krijgen van een kind, niet zomaar vanzelf gaat. In Nederland krijgen vrouwen drie maanden bevallingsverlof. Veel vrouwen zijn er na drie maanden herstel vaak nog (lang) niet.

Partners krijgen één week en mogen dit uitbreiden met nog eens vijf weken (voor 70% van hun loon). Medewerkers die vervolgens ouderschapsverlof willen opnemen, krijgen vanaf 2 augustus 2022 de eerste 9 van de 26 weken ouderschapsverlof een uitkering van 70% van het UWV. De resterende weken zijn onbetaald.

Kijk eens om je heen…hoe veel ambitieuze vrouwen ken je die in de “problemen” kwamen na het krijgen van kinderen en vervolgens: minder gaan werken, uitvallen of hun baan kwijtraken. Natuurlijk zijn er ook voorbeelden waar het wél goed gaat, maar mijns inziens zijn er nog té veel voorbeelden waar de combinatie van het krijgen van kinderen én carrière niet goed loopt.

Uitval op het werk na het zwangerschapsverlof

Tja…veel vrouwen die net kinderen hebben gekregen, haken af of moeten (al dan niet noodgedwongen) hun carrière “pauzeren”. Het is ook wel een moeilijk verhaal…want eigenlijk was het ook wel makkelijk vroeger, toen vrouwen gewoon lekker voor de kinderen zorgden en mannen carrière maakten. Lekker duidelijk en overzichtelijk en werkgevers worden dan niet lastig gevallen met alle problemen die ontstaan gedurende deze levensfase.

Hoe kijken werkgevers in ons land naar werknemers die in deze levensfase zitten? Accepteren werkgevers dat de vooraf geplande afspraken, soms af kunnen wijken van de realiteit nadat hun werknemer een kind heeft gekregen? Waarom zou je eigenlijk willen investeren in deze groep?

Het belang van inclusiviteit & diversiteit

Toch vinden veel organisaties het onderwerp inclusie & diversiteit belangrijk. De voordelen van inclusiviteit & diversiteit voor organisaties zijn overduidelijk:  inclusiviteit & diversiteit draagt bij aan betere besluitvorming, het stimuleren van innovatie, een betere wendbaarheid en verhogen van weerstand tegen disruptie[1]. Door aandacht te geven aan (vrouwelijke) medewerkers die in de levensfase zitten waarin ze jonge gezinnen hebben, kunnen organisaties een actieve bijdrage leveren aan het behoud van (vrouwelijk) talent voor hun organisatie en daarmee gender diversiteit stimuleren.

De mythe van de roze wolk

“De mythe van de roze wolk” zo heet het boekje uit 2020 geschreven door Aja Leemans (psycholoog) & Victor Pop (hoogleraar Universiteit Tilburg) gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar ervaringen van ruim 2000 vrouwen nadat ze kinderen kregen.

Als er iets naar voren komt uit dit onderzoek dan is het de verwachting van de roze wolk, die toch wat minder roze blijkt te zijn. Er is heel veel informatie bekend over zwangerschap en bevallen, maar veel minder over de periode daarna.

In de eerste instantie zijn veel jonge ouders bezig met het goed doorkomen van de zwangerschap en de bevallen en “daarna zien we wel”. Heel veel ouders weten niet goed wat ze moeten verwachten als ze een kind hebben gekregen, maar over  het algemeen is er een algemene opvatting van “de roze wolk”. Het beeld van een roze wolk wordt vaak ook in stand gehouden door de omgeving (zoals opa’s en oma’s) door: “geniet er maar van, voor je het weet zijn ze groot”.

Weinig aandacht en begrip voor de periode na het zwangerschapsverlof

Als de wolk toch wat minder roze blijkt, voelen jonge ouders zich vaak schuldig als ze niet optimaal genieten van hun kind. Een baby krijgen is niet altijd het ‘mooiste’ is dat je overkomt, maar er lijkt een taboe te rusten op het bespreken daarvan. “Het is je eigen keuze geweest, dus je moet niet zeuren”. Het leven vóór en na het krijgen van een kind kan een forse omschakeling zijn. In je leven voordat je een kind kreeg, was je gewend om veel werk te verzetten. Nu heb je soms het idee dat je niks voor elkaar krijgt. En dan heb je nog de vermoeidheid, concentratieproblemen en emotionele achtbaan…

Veel jonge ouders schamen zich dat ze zich niet altijd in balans voelen en praten er daarom niet over, terwijl juist het beste wat ze kunnen doen is erover praten! Werkgevers kunnen een rol spelen om jonge ouders goed te laten landen, nadat hun 1e, 2e, 3e, ..kind is geboren. Help hen om in hun kracht te komen en toon begrip voor de (tijdelijke) situatie dat jouw werknemer tijd nodig heeft en wellicht is veranderd t.o.v. de tijd voordat deze kinderen had.

Wat kan je doen om de overgang naar werk soepeler te laten verlopen?

Ik geloof erin dat wanneer een medewerker zichzelf heeft teruggevonden, deze van nog veel grotere waarde is dan daarvoor voor organisaties. Als organisaties het belangrijk vinden om deze groep medewerkers te binden en te behouden, doen ze er goed aan om te investeren in het begeleiden van deze groep door bijvoorbeeld programma’s gericht op informatie (aan leidinggevenden en medewerkers) of door individuele begeleiding van werknemers.

Herken je je in deze situatie en wil je voorkomen dat terugkeer op de arbeidsmarkt onnodig lang duurt? Ik help je graag, neem eens een kijkje bij mijn aanbod.

werkende-vrouwen-die-kinderen-krijgen-wat-moeten-we-ermee.

[1] Bron: Ey.nl