Werk privé balans bij medewerkers: wanneer doe je het goed als leidinggevende?

Werk- privé balans of eigenlijk meer een gebrek aan een goede  balans tussen werk en privé is een veel gehoord probleem. Maar waar doe je nu goed aan als leidinggevende bij werk-privé stress?

Veel leidinggevenden zullen het herkennen: er is iets veranderd in het leven van één van je medewerkers (zoals bijvoorbeeld de geboorte van een kind) en je merkt opeens dat deze medewerker niet meer helemaal zichzelf is. Hij[1] is minder productief, er niet helemaal bij met zijn hoofd en (/of) sneller gestrest.

Het kan soms best een tijd duren voordat jij als zijn leidinggevende (of zelfs hijzelf) merkt dat er iets gaande is…

Een voorbeeld uit de praktijk:

Frank is leidinggevende van Timo. Timo is een van zijn goed presterende medewerkers en een echt talent. Maar sinds een tijd merkt Frank dat Timo er niet meer helemaal bij is met zijn hoofd. Waar hij voorheen barstte van de energie en ideeën, brengt hij steeds minder in tijdens meetings. Daarbij merkt hij dat zijn productiviteit is gedaald en dat hij sneller geïrriteerd reageert.

Frank bespreekt dit met Timo. Hij vertelt emotioneel dat er heel veel op zijn schouders rust sinds de geboorte van zijn eerste kind. Zijn vrouw heeft een postnatale depressie en de zorg van hun dochter komt momenteel bijna volledig op hem aan. Hij slaapt slecht en krijgt het niet meer allemaal geregeld.

Frank wil hem graag ontlasten en daarom kijken ze samen naar zijn taken op het werk en de uren die hij maakt. Ze halen vervolgens een aantal van zijn verantwoordelijkheden van zijn bordje.

Na een paar weken spreken Frank en Timo elkaar weer. Het gaat nog niet veel beter met hem…

Dan kan het dus niet aan de werk vereisten liggen, denkt Frank. Dus hij besluit om met Timo de verantwoordelijkheden en taken thuis te bespreken. Is er iemand die Timo kan helpen met de zorg thuis, bijvoorbeeld zijn ouders? Kunnen er zaken uitbesteed worden, zoals het huishouden?

Het gaat niet beter met Timo…

Een van de minder sterke punten van Timo is plannen en organiseren. Daarom besluit Frank dat het een goed idee is om Timo op te geven voor de interne training “planning & organisatie”. Ook heeft Frank zelf heel veel gehad aan een cursus mindfullness om zich beter te kunnen ontspannen en te focussen. Hij raad aan Timo aan om daar ook mee te starten.

Dit is erg zinvol en geeft tools in handen…maar Timo voelt zich nog steeds niet beter… sterker nog…het gaat slechter…hij heeft enorm veel hoofdpijn en ervaart veel stress. Timo geeft aan dat hij het bijna niet meer aan kan. Hij meldt zich wat vaker ziek om “even bij te komen”.

Frank zit met zijn handen in het haar…Hoe kan hij er nu voor zorgen dat Timo weer op kracht komt en zijn werk-privé balans weer goed is?

Uiteindelijk valt Timo uit met burn-out klachten en is hij negen maanden uit de running.

Ondanks dat Frank in dit voorbeeld met alle beste intenties en alle inspanningen heeft geprobeerd Timo te helpen, is dat niet gelukt. Met alle consequenties van dien.

Een goed gesprek met je medewerker om balans in werk en privé te houden

Hoe kan je nu als leidinggevende je medewerker écht helpen om overeind te blijven als er iets in zijn of haar privé leven gebeurd?

Het begint allereerst met een goed gesprek met je medewerker waarin je de juiste vragen stelt. Dat klinkt heel simpel, maar is o zo lastig.

Als je samen duidelijk hebt waar je naartoe wilt werken en waar je nu staat, kun je de mogelijkheden onderzoeken hoe je dit wilt bereiken. Belangrijk is dan om te weten wat de reden is dat je medewerker nog niet voor elkaar krijgt wat hij zo graag wil bereiken.

De route naar een goede balans in werk en privé

In het voorbeeld van Frank en Timo is hun eerste reflex om de oplossing te zoeken in externe factoren, zoals het verminderen van uren óf vervolgens in de vaardigheden van de medewerker zoals in dit geval plannen & organiseren of concentratie. Dit kan helpen, maar vaak zit er meer achter.

Timo in dit voorbeeld is een zeer talentvolle medewerker en presteert uitstekend én wil alles helemaal perfect doen. Niks mis mee, zou je kunnen denken. En dit ging ook lang goed. Maar zijn overtuiging was zó sterk, dat toen er iets veranderde in zijn leven wat óók veel van hem vraagt, hij zijn grenzen overschrijdt…wat uiteindelijk leidde tot stressklachten en uitval. Hiervoor is het nodig om op een ander niveau met de klachten aan de slag te gaan. 

Handige gratis printable

Ik ontwikkelde een handige printable voor leidinggevenden met vragen om te komen tot een goed gesprek met op de achterkant een routemap voor welke hulpmiddelen in te zetten bij welke vraag. Deze is hier gratis aan te vragen.

Als je meer wilt weten over de mogelijkheden om je medewerkers te ondersteunen, neem dan gerust contact op.

 

werk prive balans

[1] Waar “hij” staat kan ook “zij” staan of een ander voornaamwoord